[ Danka]

Nemám rada nudu a stereotyp, asi preto je veľmi ťažké pripútať ma k jednému miestu. Rada cestujem, spoznávam nové miesta, a tiež kultúry. Najviac energie viem načerpať pri pobyte v prírode, pri športe a pohybe, na slnku, no a keď prší, tak aj v dobrom spánku :) Mám rada jazdu autom, je jedno kam sa veziem, ale na Slovensku je to určite cesta smer Žilina – Martin. K môjmu životu patrí rodina, priatelia a spoločnosť s dobrou náladou a úsmevom na tvári.

Ďalšie články

Najčítanejšie

21.07.2014
Azorské ostrovy – nedotknuté miesto uprostred Atlantiku
7779 prečítaní
12.04.2011
Autom do Londýna
7069 prečítaní
18.05.2011
Výlet na Plitvické jazerá
6723 prečítaní
30.09.2010
Navštívili sme exotický Egypt
6414 prečítaní
14.11.2011
Akvaparky na Morave
6224 prečítaní

Hor sa na výlet za vínom na Moravu...

Pridané: 04.07.2013 | Prečítané 1967 x

Tento raz  pozývam na výlet vinárov – oblasť Pálavy je ozajstným klenotom. Táto krajina chytí za srdce v každom období.

Malebné dedinky, srdeční, vrúcni a pohostinní ľudia, ale hlavne nekonečné vinice, ktoré sa okolo vlnia na každom kroku, rovnako ako pivnice vinárov, ktorí svoje skvosty ponúkajú s radosťou na ochutnanie.

K najvýznamnejším vinárskym obciam Pálavy patrí Mikulov, Perná, Bavory a Sedlec. Mikulovská náučná vinná cesta vás zavedie k unikátnej pamiatke ľudovej architektúry, akou sú barokové pivnice v Pavlove. Ochutnávku pálavských vín spojenú s výletom si môžete užiť aj na podobných cestách v okolí Novosedel a Pavlova. Náročnejší návštevníci pohostinnej Moravy si môžu užiť aj ďalšie dve cyklotrasy – Mikulovskú a Moravskú vinnú cestu.

V septembri sa koná v Mikulove tradičné Pálavské vinobranie. Zažijete tu neopakovateľnú atmosféru. Taktiež tu zvládnete prehliadku zámku, Kozieho hrádku alebo pozostatkov osídlení židovskej komunity v tomto meste.

V obciach pod Pálavou je celoročne na čo sa dívať a hlavne čo ochutnávať, prebiehajú tu ochutnávky a výstavy vín. Pokiaľ už unavení pred pivnicou sotva zosadnete z bicykla alebo sa peši ako turista „dopľahočíte“ k dverám, mali by ste vedieť čo vás postaví na nohy. Ponuka pálavských vín to bude určite.

Pálava je centrom Mikulovskej vinárskej podoblasti. Pýši sa hlavne vynikajúcou kvalitou bielych odrôd. Sú to hlavne Rizling vlašský a Veltlínske zelené. Tajomstvo skvelej kvality tunajších vín spočíva nielen v podmienkach, ktoré tunajším vinárom dožičí príroda, ale aj v spôsobe pestovania a spracovania hrozna. Po generácie je v ňom ukrytá skúsenosť a múdrosť pálavských vinárov.

Pozvoľna, jemnými dúškami vnímajte chuť a silu vína a verte, že sa sem vrátite na výlet zas a zas... smiley.

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.