[ Gabika]

Cestovanie za nepoznaným nie je mojou veľkou záľubou. Skôr uprednostňujem vyskúšané a overené destinácie, takže radšej stavím na istotu. Keby som si však mala vybrať medzi preplnenými morskými plážami a dovolenkou na Slovensku, určite by vyhralo to druhé. Veď žiadne more sa nevyrovná naším horám. A keď si predstavím okolo seba ľudí, ktorých mám rada, skvelé počasie a super náladu, tak nie je čo riešiť!

Ďalšie články

Najčítanejšie

01.10.2010
Pozor na podmienky zmeny a storna letenky
7337 prečítaní
22.02.2011
Kontrola cestujúcich pri letoch do USA
5727 prečítaní
18.07.2011
Základné informácie pred cestou do Talianska
4850 prečítaní
10.01.2011
Základné práva pasažierov EÚ v leteckej doprave
4175 prečítaní
12.09.2011
Príjemný víkend v Štúrove
3509 prečítaní

Kontrola cestujúcich pri letoch do USA

Pridané: 22.02.2011 | Prečítané 5726 x

Možno sa vám už stalo, že agentúra, v ktorej ste si zakúpili letenku, od vás dodatočne žiadala osobné údaje. Nie je to nič neobvyklé. Letecké spoločnosti postupne prechádzajú na nový bezpečnostný program Secure Flight Passenger Data a Advance Passenger Information System.

Ide o údaje z pasov, ktoré je potrebné nahlásiť leteckej spoločnosti kedykoľvek, avšak najneskôr 72 hodín pred plánovaných odletom. Týmto spôsobom sa zvádza presnejší monitoring nežiaducich osôb v leteckej doprave.

 

 

Potrebné údaje sa vkladajú prostredníctvom agentúry, v ktorej ste letenku kupovali, ale taktiež si údaje môžete vložiť samostatne cez internetovú stránku danej leteckej spoločnosti, tá však musí mať takýto systém sprístupnený. Keby sme chceli špecifikovať, na aké letenky je potrebné údaje poskytnúť, tak by sme v prvom rade mali spomenúť lety do Spojených štátov amerických a spať.

 

 

Výnimkou nie sú ani lety, ktoré nemajú cieľové miesto USA, ale Spojenými štátmi len prechádzajú, respektíve tam majú medzipristátie. Vkladanie osobných údajov má podmienené aj letecká spoločnosť British Airways, a to predovšetkým pre cestujúcich medzi Rakúskom - Veľkou Britániou a späť. Nie je nič výnimočné, ak si údaje vyžaduje do letenky vložiť aj iná letecká spoločnosť, napr. Aeroflot, Emirates a podobne.

 

 

Secure Flight Passenger Data a Advance Passenger Information System znamená vkladať do systému nasledovné údaje:

 

 

-číslo cestovného pasu alebo občianskeho preukazu

 

-národnosť cestujúceho

 

-krajinu vydania pasu alebo občianskeho preukazu

 

-dátum platnosti pasu alebo občianskeho preukazu

 

-celé krstné meno cestujúceho tak, ako ich má zapísané v danom cestovnom doklade

 

-celé priezvisko cestujúceho, tak ako ich má zapísané v danom cestovnom doklade

 

-pohlavie cestujúceho 

 

-dátum narodenia

 

 

Po vložení potrebných údajov do letenky letecká spoločnosť sprístupní tieto údaje úradom, a to 72 hodín pred plánovaných odletom. Úrady tak v dostatočnom časovom predstihu kontrolujú cestujúcich s osobami, ktoré majú zakázané letieť do USA a z USA. Taktiež sa tým dbá o zvýšenie bezpečnosti na odletových letiskách. Môže sa stať, že ak nebudú údaje poskytnuté včas, že vám bude rezervácia zrušená.

 

 

Na záver teda zhrnutie: údaje z cestovných dokladov do letenky je potrebné nahlásiť najneskôr 72 hodín pred plánovaným odletom. Dbá sa tým o zvýšenie bezpečnosti na letiskách a kontrolu osôb, ktoré majú zakázanú leteckú prepravu.

 

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.