[ Danka]

Napísať niečo o sebe nie je vždy jednoduché. Som človek ako každý iný. Som energická, tvrdohlavá a spontánna, preto nemám problém zapojiť sa do akcií na poslednú chvíľu. Rada by som, asi ako každý, precestovala celý svet, pretože také zážitky vám nikto nikdy nezoberie. Štyri roky, ktoré som strávila na slnečnom ostrove Cyprus mi priniesol veľa nádherných chvíľ a spôsobil, že som sa zamilovala do slnka a mora. Napriek tomu milujem aj zimu, korčuľovanie, lyžovanie a bláznenie sa v snehu. Najkrajšie je, keď premrznutá prídem k rozohriatemu krbu. Neodmietnem chutnú večeru pri sviečkach s dobrým vínom a príjemnou spoločnosťou. Milujem prírodu, kone, dobré knihy, tanec a turistiku. Nemám rada samotu. Môj cestovateľský sen: Austrália, Nový Zéland a Kanada.

Ďalšie články

Najčítanejšie

26.08.2011
Sever Sardínie trochu inak
32042 prečítaní
06.08.2010
Ryanairom do 27. týždňa bez dokladu
7614 prečítaní
15.03.2011
Letisko Bratislava - nový terminál
6569 prečítaní
16.02.2011
Dubaj - lyžovačka v púšti
5640 prečítaní
26.07.2010
Na západe ostrova Cyprus
5537 prečítaní

Sever Sardínie trochu inak

Pridané: 26.08.2011 | Prečítané 32041 x

Sardínia „Karibik Európy“. Počuli ste už o takomto prirovnaní jedného malebného ostrova Talianska? Ja áno, a preto toto leto viedli moje dovolenkové plány práve na tento, mnou zatiaľ nepoznaný, ostrov.

Spolu s priateľmi sme sa rozhodli, že dovolenku tento rok strávime práve v Alghere a jeho okolí. Nemalú úlohu v tom hrala aj letecká spoločnosť Ryanair, ktorá ponúka do tejto destinácie lacné letenky, a teda naše náklady na dovolenku sa tým pádom zmenšili a mohli sme si objednať aj auto na precestovanie časti ostrova.

 

 

Letecká spoločnosť Ryanair lieta priamymi linkami z Bratislavy do Alghera, čo je veľmi pohodlné a let trvá necelé 2 hodinky. Letisko v blízkosti Alghera je  maličké, a tak nemáte problém sa tam orientovať. Z letiska premáva autobusová doprava do okolitých miest, pričom do centra Algera sa dostanete autobusom, ktorý jazdí raz za hodinu. Cestovný 90-minútový lístok kúpite za 1 Euro.

 

 

Náš výlet sa teda začal dňom, keď sme prileteli a šťastlivo sa dostali do mesta, ktoré sa malo stať naším domovom na ďalších 7 dní. Ubytovali sme sa vo veľmi príjemnom a dobre vybavenom domčeku, ktorý mi odporučila kolegyňa z práce. Problém ubytovania bol len v tom, že sa nachádzal na okraji Alghera, možno až 2 kilometre od centra a 1 hodinu chôdze od najbližšej peknej pláže. A tak sa naše večerné výlety do centra mesta dosť obmedzili, pretože bez auta to bolo dosť náročné. Sardínčania sú Taliani a kto pozná Taliansko a ich mentalitu, tak asi vie, akí sú pohodlní. Ja som o tom zatiaľ vždy len počula a naozaj som netušila, že aj realita je skutočne taká. Myslela som si, že keďže je Sardínia turistický ostrov,  tak tam nájdem podobnú mentalitu, služby a ceny ako na Cypre, kde som žila skoro 5 rokov. Preto aj moje názory na Sardíniu sú porovnávané iba mojimi skúsenosťami z Cypru.

 

 

Prvé čo mňa a mojich priateľov dosť zarazilo je to, že mnohí Sardínčania, ktorí pracujú v turistickej oblasti tohto ostrova majú minimálnu angličtinu, čo bol niekedy dosť veľký problém, keď sme potrebovali poradiť pri výbere jedla v reštaurácii (nie všade majú menu písané v angličtine). Ďalšiu zaujímavú skúsenosť sme mali s autobusovou dopravou. Od nášho ubytovania chodil mestský spoj každých 40 - 50 minút (je to veľmi veľký časový rozstup na to, že sme tam boli v letnej sezóne). Niekedy autobus šiel skôr, takže ste ho nestihli alebo nešiel vôbec, takže ste mohli tráviť na zástavke ďalšiu peknú hodinu. Časový rozpis spoja ste na zastávke nenašli, od ubytovateľa sme dostali len papier, podľa ktorého autobus mal chodiť. No ťažko povedať, možno to funguje inak, ale pre nováčika a turistu je ťažké pochopiť ich systém autobusovej dopravy za pár dní.

 

 

Keďže sme si v štvrtý deň mali vyzdvihnúť požičané auto a ja som mala byť šofér, tak som si hneď od začiatku všímala automobilovú dopravu. Centrum Alghera bolo zložené skoro celé z jednosmeriek. Uličky boli úzke a parkovanie takmer nemožné a zdá sa, že nikoho z miestnych to nejako extra netrápilo. Veľakrát sme boli svedkami toho, že zaparkovali na prechode pre chodcov, alebo zaparkovali tak, že koniec auta trčal aj meter do cesty, parkovali ako sa im zachcelo. Smerovky pri odbočovaní dokonca používali len sporadicky. Toto som zažila aj na Cypre, ale na Sardínii som to nečakala. Pokiaľ auto vstupovalo do križovatky, tak nepoužívalo smerovky, ale zatrúbilo, čím oznámilo, že ide. Bola celkom sranda sledovať tento „dopravný systém“, no predstava toho, že onedlho budem účastníkom tejto premávky ma trošku desila. A ďalší kapitolou sú STOPky. Fakt len v ojedinelých prípadoch sme videli, že by na tejto dopravnej značke niekto zastavil. Pre mňa a priateľov šoférov to boli veľmi zaujímavé postrehy.

 

Na druhej strane autá tu chodili dosť pomaly. Pozdĺž prístavu mali všade obmedzenú rýchlosť na 30 km/hod. a mimo mesta na úsekoch, kde by ste pokojne mohli ísť 90-tkou bola 50-tka. Ale málokto túto 50-tku dodržiaval.

 

 

Nakoniec sa moje obavy zo šoférovania po tejto krajine nenaplnili. Všetko dobre dopadlo, keďže sme obišli bez škrabanca na aute. Myslím, že aj vďaka  mojej predvídavosti, pretože v uličkách mesta mi dosť pomohla.

 

 

Ďalšou našou prioritou s priateľmi bolo jedlo. Možno sa mýlim, ak si myslím, že cestoviny a pizza by mali patriť tiež do prioritných jedál tejto krajiny. A tak sme chceli niečo také aj vyskúšať. Samozrejme priatelia mali zálusk na kvalitnú chutnú pizzu a ja cestoviny alebo ryby či „nejaké plody mora“. Za celkový pobyt sme navštívili 3 rôzne reštaurácie a poviem vám dosť ma prekvapilo, čo v nich podávali. Pizza bola vyrobená vraj z dobrého cesta, ale obsah na nej už nebol najideálnejší a moje cestoviny boli nedovarené, tvrdé a prekorenené. Kalamáre a krevety mi síce v jednej reštaurácii chutili, ale šalát, ktorý mal byť súčasťou daného menu bol otrasný. Súčasťou reštaurácii je obsluha a nejde mi to nespomenúť, pretože sama mám za sebou niekoľkoročnú prácu z tejto oblasti. Obsluha bola hrozná, čašníci sa vôbec nesnažili, nemali záujem aby sa tam človek cítil fajn. Možno je to tým, že majú“ tipsy“, či prepitné automaticky započítané do účtu, čo je ďalšou nevýhodou klienta, ale výhodou čašníka.

 

 

Ale aby tu neboli len negatíva krajiny, tak okrem všetkých nevýhod je to krajina krásnych pláží, čo je najdôležitejšie. Pláže v Alghere tvorí biely piesok a more je tiež čistučké. Nejde mi nespomenúť nádhernú oblasť – pláž v Stintine, ktoré je vzdialené asi 50 km od Alghera. Je naozaj nádherná a farba mora je neskutočná. Modrú lagúnu Stintina určite odporúčam navštíviť. Ostatné severné oblasti pláží – Isola Rossa, Costa Pradiso, Portobello či iné sú tiež pekné a majú krásne dlhé pláže, ale Stintino je, podľa mňa, najkrajšia. Ostatné krásne pláže, ktoré sa prezentujú na rôznych obrázkoch, plagátoch, ktoré propagujú Sardíniu sa nachádzajú na rôznych ostrovčekoch a v národných parkoch a na návštevu týchto pláži si môžete zakúpiť výlet loďou alebo si sami prenajať loď, čo je však dosť nákladné.

 

 

 

Naša dovolenka na Sardínii dopadla dobre, pláže boli krásne,čisté,  slnko nám prialo, a tak sme nabrali novú energiu. Určite odporúčam Sardíniu navštíviť.  Ak tam už budete prenajmite si auto, pokiaľ nechcete každý deň stráviť na tej istej pláži a na tom istom mieste a získate tak jedinečnú možnosť vidieť aj iné krásne miesta tohto ostrova. A čo sa týka financií, tak sa treba pripraviť na výdavky v reštauráciách, na občerstvenie či ležadlo na pláži, prípadne rôzne iné atrakcie. Ceny sú tu totiž v niektorých oblastiach skutočne veľmi predražené a dokonca si myslím, že v niektorých prípadoch vôbec neopodstatnene. A to som si myslela, že Cyprus je drahý... smiley

 

 

 

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.