[ Veronika]

Mám rada rodinnú pohodu a pokoj, ktoré sú pre mňa oázou po náročnom dni v práci. Teší ma, keď všetko vychádza tak, ako má, rada si veľa vecí plánujem, no niekedy sa moje plány menia v priebehu jednej sekundy. Keď cestujem, túžim spoznať miestnu kultúru, vidieť pamiatky, ochutnať miestnu kuchyňu a čo hlavne zbožňujem, je leňošenie na pláži s dobrou knihou, a potom sa poriadne vyblázniť v azúrovom mori. Medzi krajiny, do ktorých sa túžim vrátiť patrí Thajsko - pre úžasnú prírodu a Sardínia - pre krásne pláže, pamiatky a hlavne pre najlepšiu kuchyňu.

Ďalšie články

Najčítanejšie

04.01.2011
Priame letecké spojenie na Sardíniu
12762 prečítaní
28.07.2010
Ako cestovať do Chorvátska?
9482 prečítaní
22.10.2010
Priority boarding, priplatiť si či nie?
7790 prečítaní
30.11.2010
Aj na Slovensku môže byť dobrá zimná dovolenka!
6574 prečítaní
29.03.2011
Bájny grécky ostrov Rhodos
6069 prečítaní

Bankrot American Airlines

Pridané: 13.02.2012 | Prečítané 2399 x

Dňa 29. novembra 2011 vyhlásila tretia najväčšia letecká spoločnosť v USA American Airlines bankrot, aby sa chránila pred veriteľmi a nemusela platiť určitú dobu,  pokým bude pod ochranou, súdu svoje výdavky.

Avšak ostatne výdavky, ako sú mzdy a náklady a terajšiu prevádzku musí platiť.

Letecká spoločnosť vznikla ešte v roku 1930 je členom aliancie Oneworld. Spoločnosť AMR je materskou spoločnosťou leteckej spoločnosti American airlines (AA). Za posledných 10 rokov mali jedny z najvyšších výdavkov na mzdy pracovníkov, pretože im prispievali aj na dôchodky. Už v roku 2001 bola  AA pred bankrotom , ale všetky problémy sa na koniec vyriešili a aerolínie mohli fungovať ďalej.

Do ďalších problémov sa dostali už v roku 2008 kedy vykázali stratu a odvtedy to s nimi šlo dolu vodou. Všetko to vyústilo na jeseň 2011, keď AA chcela znížiť platy pilotom, čo sa jej ale nepodarilo. Tiež ju  negatívne ovplyvnila zvýšená cena leteckého paliva.

Situácii AA nepomohlo ani spojenie dvoch veľkých konkurenčných leteckých spoločností v USA United airlines a Continental airlines do fúzie. Tie týmto krokom zvýšili svoju konkurencieschopnosť a mohli ísť s cenami dolu.

Ďalšou nevýhodou je zastaraný letecký park AA, vo svojej flotile má dosť staré lietadla. A pravé tesne pred vyhlásením bankrotu sa rozhodli k obnove lietadiel. Podpísali zmluvu o nákupe nových lietadiel Boeing a Airbus. Celkovo by mali mat až takmer 400 nových lietadiel. No po vyhlásení bankrotu je len na súde či potvrdí nákup nových lietadiel.

A aký dopad má tato situácia na cestujúcich? Letecká spoločnosť tvrdí, že tato situácia nijako neovplyvní ich letovú prevádzku. Ani neplánujú rušenie letov. I keď na jeseň zrušili priame letecké spojenie z Budapešti do New Yorku, no to bolo ešte pred vyhlásením bankrotu. Cieľom je čo najskôr stabilizovať situáciu a zabezpečiť riadnu prevádzku pre svojich cestujúcich.

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o. ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.