[ Mirka]

Rýchla jazda na aute či motorke, cestovanie, šport, voľné chvíle strávené s priateľmi a rodinou a dobrý spánok, to je to, čo mám najradšej. Milujem teplo a dlhé letné večery a hlavne opekačky v prírode. Rada si zájdem na bicykli na túru, zaplávam alebo vytiahnem kolieskové korčule. V zime rada navštevujem fitness, prípadne aerobic. Šport a pohyb ku mne totiž neodmysliteľne patria. Rada si tiež pozriem dobrý film alebo prečítam knihu. Snívam o tom, že raz, až budem veľká a bohatá precestujem celý svet. Tak mi držte palce :)

Ďalšie články

Najčítanejšie

13.08.2010
Ako si správne kúpiť letenky Ryanair cez internet
19745 prečítaní
23.05.2011
Nesebar - klenot Bulharska
6451 prečítaní
18.01.2011
Ostrov bohyne lásky a krásy - Cyprus
6300 prečítaní
08.11.2010
Egypt a jeho ,,faraónova pomsta“
5979 prečítaní
27.09.2010
Ako prežiť pád lietadla?
5950 prečítaní

Ako prežiť pád lietadla?

Pridané: 27.09.2010 | Prečítané 5949 x

Letecká doprava patrí medzi najbezpečnejší spôsob dopravy. Ľudia ju preto pomerne často využívajú. Je rýchla, pohodlná a častokrát i lacnejšia ako preprava iným dopravným prostriedkom.

Možno sa to bude zdať na prvý pohľad absurdné, ale skutočne existuje návod, ako sa pripraviť na pád lietadla a hlavne, ako tento pád prežiť. Odborníci a rôzne štúdie odporúčajú viacero rád.

 

Za najbezpečnejšie miesta lietadle sa považujú sedadlá umiestnené bližšie k chvostu lietadla, prípadne sedadlá umiestnené do piateho radu od núdzového východu. Pravdepodobnosť prežitia nehody tiež stúpa, ak je sedadlo umiestnené skôr pri uličke, ako pri okne lietadla. Až okolo 80% nehôd sa stáva počas prvých 3 až 5 minút letu alebo až posledných 10 minút.

 

Odborníci odporúčajú obuť si na let vhodnú obuv, vyhnúť sa šľapkám, prípadne opätkom. Lepšie je mať na sebe oblečenie s dlhými rukávmi, ako s krátkymi. Najvhodnejšie sú materiály z bavlny prípadne vlny. Tieto materiály totiž patria medzi nehorľavé a skôr ochránia pred požiarom, prípadne iným poranením zapríčineným pri nehode.

 

Na začiatku letu si pozorne vypočujte bezpečnostné pokyny, ktoré bude hlásiť steward, aj keď sa môže zdať, že ich poznáte naspamäť, predsa len „opakovanie je matka múdrosti“. Určite sa pripútajte. Aj keď vám to môže byť nepríjemné, je lepšie mať pás zapnutý počas celého letu.

 

V prípade nehody si v prvom rade dajte na tvár kyslíkovú masku vy a až potom pomáhajte ostatným cestujúcim. V prípade, že v lietadle začne horieť, najlepšie sa ochránite časťou vlastného oblečenia.

 

 

V rámci prevencie sa pred letom ani počas neho neodporúča požívať alkoholické nápoje, ani žiadne tabletky na spanie.

 

Ak už dôjde k nehode, treba zachovať pokoj a chladný postoj. Pri páde do vody sa záchranná vesta nafukuje až v nej a nie v lietadle. Ak dopadnete na pevný povrch, snažte sa vzdialiť od lietadla čo najďalej.

 

 

Všetkým vám ale prajem, aby sa vám nikdy nič takéto nestalo.

 

 

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.