[ Mirka]

Rýchla jazda na aute či motorke, cestovanie, šport, voľné chvíle strávené s priateľmi a rodinou a dobrý spánok, to je to, čo mám najradšej. Milujem teplo a dlhé letné večery a hlavne opekačky v prírode. Rada si zájdem na bicykli na túru, zaplávam alebo vytiahnem kolieskové korčule. V zime rada navštevujem fitness, prípadne aerobic. Šport a pohyb ku mne totiž neodmysliteľne patria. Rada si tiež pozriem dobrý film alebo prečítam knihu. Snívam o tom, že raz, až budem veľká a bohatá precestujem celý svet. Tak mi držte palce :)

Ďalšie články

Najčítanejšie

13.08.2010
Ako si správne kúpiť letenky Ryanair cez internet
19748 prečítaní
23.05.2011
Nesebar - klenot Bulharska
6454 prečítaní
18.01.2011
Ostrov bohyne lásky a krásy - Cyprus
6302 prečítaní
08.11.2010
Egypt a jeho ,,faraónova pomsta“
5983 prečítaní
27.09.2010
Ako prežiť pád lietadla?
5953 prečítaní

Metropola Budapešť a návšteva Tropicaria

Pridané: 15.05.2013 | Prečítané 3130 x

Budapešť je hlavné a najväčšie mesto Maďarska, rozprestierajúce sa po oboch brehoch rieky Dunaj na ploche 525 km² s vyše 2 milióna obyvateľov.

Toto krásne mesto má čo ponúknuť, preto sme neváhali a zúčastnili sa celodenného výletu spojeného s prehliadkou mesta a Tropicaria, ktoré je najväčším stredoeurópskym morským akváriom. Ak niekto túži po dovolenke v Maďarsku, Budapešť je určite dobrým východiskovým bodom.

Náš výlet začal v sobotu ráno o 7:00 na autobusovej stanici v Novom Meste nad Váhom, kde sme mali zraz. Cesta autobusom s dvoma prestávkami trvala cca 4 hodiny. Po vystúpení z autobusu naša trasa smerovala k Andrássyho triede, ktorá je vstupom do mestských sadov, v ktorom  sa okrem iného nachádzajú kúpele, park a Námestie hrdinov. Uprostred námestia stojí 36 m vysoký stĺp so sochou archanjela Gabriela a apoštolský kríž. Námestie lemuje kolonáda so sochami význačných osobností maďarskej histórie. Naša prechádzka ďalej smerovala späť do autobusu, v ktorom sme pokračovali prehliadkou tejto metropoly. Prešli sme okolo parlamentu, kráľovského palácu, synagógy, opery a nezabudli sme sa zastaviť v Bazilike sv. Štefana, ktorá je najväčším rímsko-katolíckym chrámom v Budapešti. Naša prehliadka pokračovala na Hradný kopec, na ktorom stojí Budínsky hrad s divadlom a pevnosť Citadella, ktorá je na vrchole. Z tohto objektu sa stala turistická atrakcia s luxusnou reštauráciou, odkiaľ je najrozsiahlejší a pre mňa určite najkrajší výhľad na panorámu celej Budapešti.

Najviac sme sa však tešili na návštevu Tropicaria, ktoré patrí medzi najväčšie v strednej Európe. Tropicarium-Oceanarium vzniklo v máji roku 2000 v obchodnom centre Campona na ploche skoro 3000 m². Vstupné pre dospelú osobu je 1900 Ft, pre deti 1600 Ft.

Medzi stenami Tropicaria si našlo miestoviac ako sto druhov zvieratbujnejúcich rastlín. V rámcistálej výstavyje možné obdivovať v 8 sálach voľne lietajúce exotické vtáky, hojdajúce sa opičky - kosmáče, v tropických dažďoch moknúce aligátory, korytnačky ostrohatéa tisíce farebných rýb plávajúcich v akváriu. Tieto zvieratá predstavujú zástupcov všetkých svetových morí. Okrem toho sa tu dostanete do sveta, kde bude okolo vás poletovať exotické vtáctvo a každých 15 minút zažijete tropické dažde. Uvidíte viacero exotických druhov plazov, hadov, tropických žiab, aligátorov, opíc.

Hlavnou atrakciou je 1,6 mil. litrové žraločie akvárium s 11 m dlhým tunelom. Steny akvária sú zhotovené zo špeciálneho, 16 cm hrubého nerozbitného panoramatického skla, ktoré bolo dovezené z Japonska. Takto sa návštevníci bez obáv môžu pozerať na 8 ks takmer dvojmetrových žralokov. Tigrované a hnedé žraloky patria medzi 10 najnebezpečnejších druhov. Spolu s rôznymi stovkami farebných rybiek si v pokoji spolunažívajú. Kvalifikovaní ošetrovatelia sa týždenne potápajú, aby zo svojich rúk nakŕmili žraloky a vyčistili ich nádrž. Príležitostne rozdajú týmto dravcom 12 - 15 kg morských rýb. Ich kŕmenie okrem pár výnimiek prebieha vždy vo štvrtok medzi 15 - 16 hodinou. Okrem obrovského akvária je tu možné zhliadnuť ešte aspoň 50 druhov iných ,,menších" 5 - 40 000 litrových akvárií a terárií.

Nádrž, kde návštevníci môžu hladkať raje - patrí právom medzi najobľúbenejšie. Tu, pod dohľadom a za pomoci ošetrovateľov môžete  ručne kŕmiť a dotýkať sa týchto anjelských tvorov s hodvábnou kožou .

Po návšteve Tropicaria sme mali ešte rozchod v nákupnom centre a okolo 18-tej hodiny sme vyrazili domov. Návšteva Budapešti určite nesklamala, je tu však ešte veľa na pozretie, čo sme za jeden deň nemali šancu stihnúť.

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.