[ Adrika]

Som typický letný človek - milujem slnko, vodu a teplo. Rada cestujem a skúšam nové veci, lákajú ma exotické krajiny, ale tiež ruch veľkomiest. Nakoľko vo svojom voľnom čase maľujem obrazy a zaujímam sa o umenie, pri svojich potulkách po svete si nenechám ujsť žiadnu historickú či kultúrnu pamiatku, galériu alebo múzeum.

Ďalšie články

Najčítanejšie

04.08.2014
Ako lacno cestovať po drahých destináciách - Portugalsko
21613 prečítaní
22.05.2014
Viete, aké rozmery má mať vaša batožina?
5533 prečítaní
08.10.2013
Do zobaczenia w Warszawie
2255 prečítaní

Do zobaczenia w Warszawie

Pridané: 08.10.2013 | Prečítané 2254 x

Ako študenta vysokej školy som dostala možnosť absolvovať niekoľkomesačný študijný pobyt v zahraničí. Nakoniec som sa rozhodla pre Poľsko a strávila som päť mesiacov vo Varšave - hlavnom meste Poľska.

So zmiešanými pocitmi strachu a nadšenia som nasadla na vlak do Varšavy. Prvé dojmy z Poľska boli pochmúrne. Nekonečná rovina, na ktorej sa kde tu nachádzal domček, ktorý skôr vyzeral, že sa už-už zrúti, než, že v ňom bývajú ľudia. Keď som dorazila do Varšavy bola „sivá“ a pršalo. Nevedela som si predstaviť, že tu strávim najbližších päť mesiacov.

Moje obavy sa veľmi rýchlo rozplynuli. Varšava je krásne mesto, ktoré vás síce neočarí svojimi historickými pamiatkami, ale hlavne svojimi dvoma tvárami. Jedna je smutná, nad ktorou visí duch udalostí druhej svetovej vojny, kedy bola značná časť Varšavy úplne zničená. Druhá tvár je slnečná, plná kvetov, milých ľudí, čistých parkov, atrakcií, príjemných kaviarní a chutných jedál.

Cestovanie po Varšave je jednoduché a človek sa veľmi rýchlo zorientuje. Nevýhodou je, že je tu iba jedna funkčná dráha metra. Druhú dráhu sa už niekoľko rokov snažia dokončiť, ale bez úspechu.

Tým, čím je pre Paríž Champs-Élysées, je pre Varšavu ulica Nowy Świat. Je to vstupná brána do centra Varšavy. Ulica je obklopená množstvom obchodíkov vychytených módnych značiek. Na tejto ulici sa nachádza Varšavská univerzita, ktorú som ako študentka navštevovala. Univerzitu tvorí komplex historických budov v uzavretom areáli. O kúsok ďalej sa nachádza prezidentský palác. Zaujímavosťou je, že donedávna bol sídlom prezidenta, ale po tragickej smrti bývalého poľského prezidenta Lecha Kaczyńskieho sa pred palácom pravidelne hromadili menšie a väčšie húfy trúchliacich občanov. A tak súčasný prezident Bronislav Komorowski premiestnil sídlo prezidenta na jeho bývalé miesto - Belvederský palác.

Pár metrov za palácom sa nachádza námestie - Plac Zamkowy s jedným zo symbolov Varšavy - Kráľovským zámkom. Zámok bol kompletne zničený a jeho súčasná podoba je výsledkom úsilia Poliakov o zotavenie sa z hrôz druhej svetovej vojny. Počas môjho pobytu bola v zámku výstava Rembrantových obrazov, ktorú som si ako nadšenec umenia nemohla nechať ujsť. Priamo z námestia sa úzkymi uličkami dostanete na Námestie starého mesta (Rynek starego miasta) so sochou varšavskej morskej panny (Warszawska Syrenka). Mimo historického centra sa nachádza zámok postavený v štýle Versailles – Wilanów.

Pre mňa ako študentku medzinárodných vzťahov bol nevyhnutnou zastávkou budova parlamentu. V zostave - tri Slovensky, jedna Talianka a jeden Američan - sme absolvovali súkromnú prehliadku parlamentu i so sprievodcom. Stačilo spomenúť, že je s nami Američan a tradičné poľské sympatie voči tejto krajine ihneď zapôsobili. 

Každému, kto príde do Varšavy odporúčam si vyhradiť jeden deň pre Kopernikove múzeum, ktoré sa nachádza pri ľavom brehu Visly. Je to interaktívne múzeum, ktoré je príkladom moderného prepojenia vedy a zábavy, techniky a kreativity. Pripravte sa, že kým sa dostanete dovnútra budete si musieť postáť tri hodiny v rade na lístky. Ale ako sa hovorí, na dobré sa oplatí počkať. Ja som doň išla dokonca dvakrát. Múzeum vám umožní nazrieť do každej oblasti vedy a techniky. Osobne sa mi veľmi páčila výroba elektrickej energie na bicykli. Moja kamarátka z Talianka šliapala na bicykli ako o život a mne fén silou egyptského teplého vánku prefúkal vlasy. Múzeum je zážitkom pre deti i dospelých.

Čo sa týkalo čistoty v meste, tá ma veľmi prekvapila. Počas zimy, kedy snežilo tak, že v Bratislave by už skolabovalo všetko vrátane ľudských nervov, vo Varšave pracovali ľudia vo dne v noci na tom, aby sa na cestách nenachádzal žiaden sneh. Nepoznala som, čo je to zápcha v mestskej hromadnej doprave.

Poľské pivo si radšej nedávajte, ak ste zvyknutí na naše slovenské a české pivká. Tie poľské za veľa nestoja, ale nezabudnite ochutnať poľské pirohy! Ak by sa vám náhodou zacnelo po niečom tradičnom, navštívte českú reštauráciu u Švejka (U Szwejka) na Námestí ústavy! Najete sa za výbornú cenu.

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.