[ Mirka]

Narodila som sa v znamení Váh a toto znamenie ma úplne vystihuje - zmysel pre poriadok, rodinu a spravodlivosť, túžba po harmónii a samozrejme nerozhodnosť a váhavosť. Voľný čas veľmi rada trávim s mojou úžasnou rodinou na horách, more nás neláka, ale občas je to celkom fajn relax. Chcela by som precestovať celý svet, no zatiaľ sa mi to až tak nedarí, ale verím, že raz to príde... Rada si pozriem nejaký dobrý filmík - skôr thriller alebo drámu, a tiež rada počúvam slovenskú hudbu. Napriek tomu, že potrebujem nasávať ticho, nikdy neodmietnem príležitosť stretnúť sa a zabaviť sa s priateľmi.

Ďalšie články

Najčítanejšie

07.01.2013
Nie je all inclusive ako all inclusive
10530 prečítaní
26.07.2010
Boli ste už na ostrove Brač?
7104 prečítaní
18.10.2010
Za krásami Moskvy
6620 prečítaní
18.07.2014
Sardínia – Karibik Stredomoria - letenky už od 32€/smer
6143 prečítaní
09.11.2010
Cestovanie na jeseň a v zime
5801 prečítaní

Keď turistika na Slovensku nestačí

Pridané: 28.09.2010 | Prečítané 5117 x

Ak máte radi hory a turistiku a nestačí vám naše malé, ale o to krajšie Slovensko s dominantnými Vysokými Tatrami, mali by ste navštíviť švajčiarske Alpy.

Cestovať sa tam dá rôznymi spôsobmi, ideálne je však auto, a to z toho dôvodu,  aby ste sa mohli zastaviť, kedy vám napadne, a preto je vhodné použiť nie diaľnice, ale tzv. okresky, alebo horské prechody. Potom môžete cestou obdivovať alpské mestečká dedinky a pozorovať nádhernú prírodu. Je priam nepochopiteľné a obdivuhodné, ako mohli v tých nadmorských výškach a v takom teréne vybudovať tak kvalitné a relatívne bezpečné cesty plné tunelov a mostných konštrukcií. Čo sa týka bezpečnosti na cestách, vodiči sú tu disciplinovaní a dodržiavajú maximálne predpísané rýchlosti.

 

Jednotlivé švajčiarske oblasti sa vyznačujú zvykmi príslušnými ku krajine, s ktorou susedia. Typickým príkladom je Samnaun na hraniciach s Rakúskom, oblasť Bodenského jazera na hraniciach s Nemeckom, Zermatt a Taliansko a oblasť Ženevského jazera  susediaca s Francúzskom. Podľa toho sa používa aj jazyk – severne nemčina a južne francúzština.

 

Čo sa týka turistiky, je úplne jedno do ktorej časti Švajčiarska sa vyberiete. Všade vás čaká množstvo turistických trás, alpských dediniek usadlostí s neopakovateľným miestnym koloritom. Mimochodom, týždeň strávený v ktorejkoľvek oblasti je veľmi krátka doba na to, aby ste prešli všetko zaujímavé, čo máte k dispozícii.

 

Preprava medzi jednotlivými oblasťami funguje ako švajčiarske hodinky, no pre našinca je dosť drahá - vzdialenosť cca 20 km vás autobusom vyjde asi 11 CHF. Ale ak sa chcete vyhnúť niekedy problematickému parkovaniu, nič iné vám neostáva.

 

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

 

 

 

Samostatná kapitola je jedlo. Stravovanie v reštauráciách je pre nás veľmi drahé /hlavné jedlo stojí približne od 13 CHF do 30 CHF/. Reštaurácie a bary sú takmer prázdne /cena piva sa pohybuje okolo 7 CHF/. Prijateľnejšie ceny sú v supermarketoch, napr. chlieb 1,10-3,70 CHF, mlieko 1,15-1,70 CHF, minerálna voda 1 – 2 CHF. Ubytovacie kapacity majú väčšinou kompletne vybavenú kuchyňu, čiže vystačíte aj s polotovarmi.

 

Pri nákupoch určite nezabudnite na čokoládu a kvalitný švajčiarsky syr. Aj keď sú to práve nie najlacnejšie záležitosti, určite nebudete ľutovať.

 

 

Ak ešte stále váhate, snáď vás presvedčí skutočnosť, že sa tu môžete voľne pohybovať v nadmorských výškach, ktoré sú u nás nedostupné, síce len s horským vodcom, ale je to naozaj zážitok.

 

 

 

 

 

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.