[ Zuzana]

Ako akčný Lev som vo svojich 19-tich rokoch opustila svoj rodný kraj Bardejov a vybrala sa do Izraela, kde som následne strávila viac ako 2 roky svojho mladučkého života. Neuveriteľne to zmenilo môj pohľad na svet. Po návrate do bežného slovenského života mi to opäť nedalo a moje kroky viedli do Londýna, kde som strávila ďalšie 4 roky. Toto nevyspytateľné, internacionálne mesto plné možností mi dovolilo cestovať a spoznávať rôzne kúty sveta. Som nesmierne vďačná, že mi bolo dopriate zažiť to, čo som zažila.

Ďalšie články

Najčítanejšie

04.12.2014
Náročné Vianoce? Uleťte na Kubu
33134 prečítaní
12.04.2012
Amsterdam – predĺžený víkend
5413 prečítaní
13.05.2013
Eurotrip časť 1.- Taliansko, Francúzsko
4985 prečítaní
12.03.2012
Dubaj - miesto s prívlastkom luxusu
4947 prečítaní
16.01.2012
Potulky Izraelom
4037 prečítaní

Náročné Vianoce? Uleťte na Kubu

Pridané: 04.12.2014 | Prečítané 33133 x

Spoznajte Kubu: je lepší zájazd alebo dovolenka na vlastnú päsť? Zvažovala som obe možnosti, ktorá zvíťazila a prečo, sa dočítate v tomto blogu.

Je úžasné, keď si človek plní svoje sny a teší sa z toho, že mu vyšli. To isté platí v mojom prípade. Hoci môj sen o Kube sa zdal byť spočiatku ako zakliaty.

 

PLÁN Č. 1 – SPOZNÁME KUBU NA VLASTNÚ PÄSŤ

Pred dvoma rokmi sme mali s priateľom všetko naplánované, zakúpené letenky, premyslený plán cesty, preklikaných mnoho stránok na internete o požičaní áut, o možnostiach ubytovania a pod. Plán bol ísť na vlastnú päsť.
Rátali sme, že nás to bude stáť okolo 2000 € na osobu.  Táto cena zahŕňala:

O dovolenke na vlastnú päsť sa viac dočítate aj v našom staršom blogu.
Žiaľ, z pracovných dôvodov sa nám naša cesta zrušila, len 3 týždne pred plánovaným odletom. crying
Zavládol smútok a veľká zlosť. Pri slove Kuba mi vstávali vlasy dupkom. Už som sa začala pomaly zmierovať s tým, že Kubu nikdy neuvidím.
Tento rok však svitlo na lepšie časy a téma Kuba sa opäť začala skloňovať v našej domácnosti .yes

 

PLÁN Č. 2 KUBA -  ABSOLUT  TOTAL S BUBOM

Viac a viac som sa začítavala do katalógu BUBO a videla som sa na Kube. Nedokázala som si predstaviť, že raz sa tam nevyberieme. Túžba vidieť túto špecifickú krajinu bola silnejšia ako všetky prekážky.
Slovo dalo slovo a našu prvotnú myšlienku ísť na vlastnú päsť som zmenila na organizovanú dovolenku cez cestovku. Moje zmýšľanie ovplyvnili veľmi pozitívne referencie na stránkach BUBO.

Havana


KEDY CESTOVAŤ NA KUBU

Na Kube je po celý rok veľmi príjemne. Teplota v noci tu málokedy klesne pod 20 stupňov a cez deň sa pohybuje okolo 25 – 30 stupňov. Podľa dostupných informácií najmenej prší v období kubánskej zimy, t.j. od novembra do marca. Nám však viac vyhovovalo leto.
Mali sme obavy z počasia, keďže od mája do októbra je obdobie dažďov a v septembri je zas sezóna hurikánov. Ako sa hovorí, že risk je zisk, aj my sme sa začali na to pozerať takto.
Dlhšie dni v lete nás presvedčili o tom, že robíme dobre. Vybrali sme si termín od 3. 7. – 18. 7. 2014.
 

PAS, VÍZA, ZDRAVOTNÉ POISTENIE SÚ POVINNOU VÝBAVOU

Na vycestovanie na Kubu potrebujete:

  • platný cestovný pas  (s dvoma voľnými stránkami, platnosť ešte min. 6 mesiacov po dátume návratu),
  • víza – o víza sa nám, našťastie, postaralo BUBO.  Ak cestujete na vlastnú päsť, musíte si víza zabezpečiť sami.
  • Od 1. 5. 2010 sú všetci cestujúci na Kubu povinní predložiť pri vstupnej kontrole zdravotné poistenie na dobu pobytu.

 

NÁVRAT DO ČIAS SOCIALIZMU

Prílet na ostrov slobody začal dlhou radou v zmenárni.

Návštevník Kuby má k dispozícii špeciálnu menu, konvertibilné kubánske peso – CUC. Čosi také ako u nás kedysi tuzexové bony.

Presunuli sme sa na hotel v Havane. Mnohí si ešte pamätáte, aké boli hotely a služby na Slovensku počas socializmu, a to isté je stále na Kube. Štandard nezlepšíte a im je to úplne jedno. Slovensko bolo v roku 1989 na rovnakej úrovni. Niečo nefunguje a treba to opraviť? Zaznie len slovko ,,maňana". wink

Havana


TAM, KDE VÁM PONÚKNU NAJLEPŠIU CIGARU

Nasledujúci deň sme sa vydali autobusom  do najzápadnejšej provincie ostrova Piňar del Rio, známej najlepším tabakom na svete.

Dali sme si menšiu túru po údolí Viňales,  ktoré je známe najkrajšou prírodnou scenériou ostrova. Príroda nás veľmi uchvátila. Cestou sme mali možnosť nahliadnuť do miestnych roľníckych rodín. Pestujú zemiaky, kávu, ananásy, cukrovú trstinu. Potiahli sme si z prvej kubánskej cigary a ochutnali piňa coladu. yes

 

HAVANA – KUBÁNSKA REVOLÚCIA DO ŠPIKU KOSTI

Dôkladná prehliadka Havany nás dostala. Začali sme námestím Revolúcie s kanceláriou vodcu Fidela Castra a obrovským portrétom Che Guevaru. Nadýchli sme sa kubánskej revolúcie, zavreli oči a predstavovali si náš prvý máj.
Zastavili sme sa aj v obchode La Triada, kde sme mali to šťastie stretnúť známeho „šúľača“ cigár - Jose Castelar Cairo. Drží guinessov rekord za najdlhšie ušúľanú cigaru na svete.
Medzipristátie v rumovom múzeu Havana Club s osviežujúcim mojitom sme brali za samozrejmosť.

Forma na výrobu cigár


DOBRÝ SPRIEVODCA NAD ZLATO

Naša sprievodkyňa Katka nás vkuse zásobovala informáciami o histórii, o krajine a o obyčajnom živote Kubáncov. Bravúrne odpovedala na všetky naše otázky.

Presuny autobusom boli vďaka nej zvládnuteľné. Keďže na Kube žije už 8 rokov, informácie sme mali z pravej ruky. Toto je tá najväčšia výhoda oproti individuálnym turistom – vždy sme boli nabití informáciami.

Ako inak ukončiť tento deň, ak nie koncertom Buena Vista Social Club. Príjemná hudba, rumové drinky na desiatky spôsobov, tanečné kreácie. Toto je tá správna kubánska pohodička.

Ďalší deň sa túlame uličkami Havany a spoznávame ten skutočný život Kubáncov. Sprievodkyňa zastavuje ľudí na ulici, ukazuje nám prídelové knižky na stravu, oblečenie rôzneho náboženstva, nakukneme aj do skromných obývačiek, obchodov a lekárni.

Ideme po stopách milovaného papa Hemingwaya. Osviežime sa jeho obľúbeným koktejlom daiquiri na mieste, kde ho pil on sám, v La Floridite. Záverečná bodka programu hotel Ambos Mundos, kde Ernest sedem rokov žil. Čo myslíte, akým prostriedkom sme sa dopravili späť do hotela? Nádherným kabrioletom ala Al Capone.  Niet nad vietor vo vlasoch.

Krokodília farma


KARIBIK, TRINIDAD A INÉ KRÁSY

Odchod smer Karibik, konečne sme využili plavky. Cestou sme sa zastavili na farme, pozreli sme sa krokodílom na zúbky.

Nasledovala Zátoka svíň - historicky je táto oblasť známa najmä z roku 1961, kedy sa práve tam vylodili americké tajné služby, aby zvrhli vládu Fidela Castra.

Presúvame sa do mesta Cienfuegos – upravenejšieho mesta snáď na Kube niet. Možno aj preto ho domáci volajú „zázrak socializmu“.

Konečne vytúžený koloniálny Trinidad, ktorý je pod patronátom UNESCO. Jedno z najstarších kubánskych miest nás očarilo svojou históriou. Vychutnali sme si otrocký drink La Canchanchara, ktorý podporuje libido. Malebné mestečko v nás zanechalo niečo neobyčajne krásne.

 

NAJKARIBSKEJŠIE SANTIAGO DE CUBA

Míňame tretie najväčšie mesto ostrova Camaguey, mesto krčahov, námestí a študentov a pokračujeme náročnou cestou krížom cez celú Kubu až do Santiago de Cuba – druhé najväčšie mesto, ktoré má jednoznačne najkaribskejší ráz. Toto je tá správna Kuba ďaleko od vládnuceho centra. Pozreli sme si unikátny cintorín s hrobmi kubánskych hrdinov ako Jose Martí, ale aj hroby podnikateľa Emilia Bacardi.

Navštívili sme múzeum, miesto, kde sa začala kubánska revolúcia. Najlepší rum sa vyrába práve tu a najlepšia hudba je pôvodom taktiež odtiaľto.

Mali sme možnosť odviezť sa tzv. ľudským „dobytčákom“. To bola ale jazda. Nahliadli sme aj do obývačky miestnej šamanky, od ktorej sme si dali vyveštiť. wink

Zátoka svíň

 

ÚPRIMNÁ DETSKÁ RADOSŤ V RAJI

Posúvame sa ďalej na východ cez oblasť Guantanamo - vojenská základňa námorníctva Spojených štátov amerických na Kube.

Opäť vyťahujeme plavky a stojíme na nádhernom mieste, ktoré vyzerá ako vystrihnuté z pohľadnice. Krásne miesto v strede ničoho. Nedotknutá pláž má svoje čaro.

Ani sme sa nenazdali a už lezieme úzkym chodníčkom ku skromnej drevenej chalúpke, kde býva rodinka, bez elektriny. Domáca pani nám spravila čerstvú kávičku a ukazovala, ako pestujú v okolí kakao, kávu, ananás a takto si prilepšujú.

Za pohostinnosť sme im nechali zopár pier, mydielka a šampóniky z hotela. Tešia sa z vecí, ktoré sú pre nás samozrejmé. Vidieť malé dievčatká, ako sa radujú z obyčajných pier bolo neskutočné. Vtedy si každý z nás uvedomil, že naše deti nedokážu preukázať takúto vďaku ani za drahý mobil, či laptop. Myslím, že každý mal z toho zimomriavky. Bolo milé si pripomenúť minulosť, keď sme sa tešili viac z maličkostí.

Trinidad

FACEBOOK PO KUBÁNSKY

Miesto vylodenia Krištofa Kolumbusa – Baracoa – prvé hlavné mesto. Mesto je úplne iné než zvyšok Kuby. Neskutočná atmosféra, plno mladých ľudí vonku, len tak si brnkajú na gitare, tancujú salsu, rozprávajú sa, hrajú domino, futbal, bicyklujú sa... Hodilo sa na to len jedno slovné spojenie – kubánsky facebook.

V duchu som im strašne závidela, tú voľnosť, pohodu a žiadny stres. Tí zdatnejší z našej skupiny sa vybrali na stolovú horu El Yunkee. My sme nasávali indiánsku atmosféru mesta, akú sme doteraz na Kube nevideli. Bolo vidieť, že veľa turistov tu nechodí, keďže sa za nami otáčali.

Čakala nás najnáročnejšia cesta naspäť na západ – smer civilizácia. Keďže sme pili rum namiesto vody, presuny boli pre nás malina. Atmosféra v autobuse bola vďaka tomuto ,,kubánskemu zlatu“ veľmi príjemná. Menší stop sme mali v Guardalavaca, kde sme sa kochali nádhernými plážami.

Do Santa Clary sme dorazili neskoro večer. Ubytovali sme sa v hoteli v tvare domorodých prístreškov indiánov. Ráno sme sa vybrali do múzea a mauzólea Che Guevaru.

Baracoa - kubánsky Facebook

KTO BOL LEN NA VARADERE NEPOZNÁ KUBU

Kde inde by končila naša cesta, ak nie na Varadere. Aj keď Varadero je len zlatá turistická klietka a so zvyškom Kuby nemá nič spoločné.

Poloostrov neposkytne ozajstný pohľad na Kubu, všetko je prispôsobené turistom. Všetko je v znamení luxusu. Až teraz sme pochopili význam slov „kto bol na Varadere“ nemôže povedať, že pozná Kubu.

Na druhej strane, bola by škoda nevidieť ten úzky 20 km výbežok do mora. Táto ,,kubánska riviéra“ ponúka zaslúžený oddych. Všetky romantické duše si prídu na svoje. Biely piesok, azúrové more. Tu nasávame posledné dúšky kubánskej atmosféry, nevieme sa nabažiť chutného mojita, cuba libre, piňa colady. Vieme, že doma už nebude chutiť rovnako ako tu. frown

Bude nám chýbať príroda, mestá, prastaré americké limuzíny a krásni a neuveriteľne energickí ľudia, najčastejšie používané slovíčko ,,maňana“ a v neposlednom rade krásny Atlantik a neuveriteľný Karibik.

Varadero

PLÁN Č. 2 STÁL NAOZAJ ZA TO

Aj keď sa naša poznávačka s cestovnou kanceláriou mierne predražila (okolo 3200€/osoba), neľutujeme túto voľbu dovolenky. Na jednej strane síce človek prichádza o to dobrodružstvo, čo zažije, ak cestuje na vlastnú päsť.

Na druhej strane sme naplno využili čas, ktorý sme tam boli. A nasávanie informácii počas presunov  v autobuse, bolo na nezaplatenie.

Ostrov slobody sme si zamilovali. Prešli sme po ňom 3500 km autobusom krížom – krážom.

Kuba je úplne iný svet ako ten náš = pohoda, klídek, tabáček...

Proste zbaľte kufre  a choďte do toho! A hlavne ešte pokiaľ trvá režim s revolučným heslom Hasta la Victoria siempre! My sme ešte tú pravú socialistickú Kubu stihli spoznať. Podarí sa to aj vám?
 

Ak máte záujem o vypracovanie ponuky kompletného zájazdu na Kubu, prípadne vás oslovila druhá možnosť – cestovať na vlastnú päsť, radi vám s oboma typmi poradíme. Stačí sa nám ozvať:

FOTOGALÉRIA

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.