[ Veronika]

Mám rada rodinnú pohodu a pokoj, ktoré sú pre mňa oázou po náročnom dni v práci. Teší ma, keď všetko vychádza tak, ako má, rada si veľa vecí plánujem, no niekedy sa moje plány menia v priebehu jednej sekundy. Keď cestujem, túžim spoznať miestnu kultúru, vidieť pamiatky, ochutnať miestnu kuchyňu a čo hlavne zbožňujem, je leňošenie na pláži s dobrou knihou, a potom sa poriadne vyblázniť v azúrovom mori. Medzi krajiny, do ktorých sa túžim vrátiť patrí Thajsko - pre úžasnú prírodu a Sardínia - pre krásne pláže, pamiatky a hlavne pre najlepšiu kuchyňu.

Ďalšie články

Najčítanejšie

04.01.2011
Priame letecké spojenie na Sardíniu
12776 prečítaní
28.07.2010
Ako cestovať do Chorvátska?
9498 prečítaní
22.10.2010
Priority boarding, priplatiť si či nie?
7826 prečítaní
30.11.2010
Aj na Slovensku môže byť dobrá zimná dovolenka!
6587 prečítaní
29.03.2011
Bájny grécky ostrov Rhodos
6090 prečítaní

Priority boarding, priplatiť si či nie?

Pridané: 22.10.2010 | Prečítané 7825 x

Touto otázkou som sa zaoberala pri poslednej kúpe našich leteniek. Rozhodli sme sa navštíviť síce európsku, no pre nás exotickú Sardíniu a využiť priame letecké spojenia z Bratislavy do Alghera.

Mala som obavy z letu, pretože to mal byť prvý let pre nášho skoro päťročného syna. Ako to zvládne, či nebude mať strach, lebo človek nevie, ako také dieťa zareaguje. A tiež som sa obávala či budeme sedieť spolu, pretože lety prevádzkované spoločnosťou Ryanair neumožňujú vopred si vybrať ani si priplatiť konkrétne miesto v lietadle. A viem, že nie je nič výnimočné, ak každý čleň rodiny sedí niekde inde. Nakoniec sme zariskovali a pri lete do Alghera sme si prednostný nástup do lietadla nepriplatili.

 

Mali sme však premyslenú taktiku. Hneď ako sme prišli do „gates“, tak sme si nesadli tak, ako všetci ostatní do pohodlných sedačiek, ale sme sa postavili skôr k vchodu lietadla, ale nie veľmi nápadne, aby sa k nám nezačali stavať aj iní pasažieri. Čo sa nám aj podarilo, lebo k lietadlu nás neviezol letiskový autobus, ale išli sme „po vlastných“. Tak sme sa dostali do lietadla medzi prvými, s tými, čo mali zakúpený priority boarding. Potom týchto „prednostných“ cestujúcich už nekontrolujú, či idú prví. Spoliehali sme sa, že tento „náš systém“ použijeme aj pri lete späť.

 

 

Na Sardínii na privítalo maličké letisko, ktoré sa nachádza asi 10 km od Alghera. Týždeň ubehol ako voda a my sme opäť smerovali na letisko. Kedže na letisku v Alghere je „gates“, teda priestor, v ktorom sa ľudia zhromažďujú pred odletom, minimálny - s rozmermi cca 2x3 metre, rozhodli sme sa priplatiť si priority boarding, lebo let bol plný. Na letisku nás to vyšlo 5 eur na osobu, keby sme si prednostné nastupovanie kúpili vopred, tak by nás to vyšlo 4 eurá na osobu.

 

Boli sme spokojní, že sa nemusíme nikde tlačiť, ale to sme nevedeli čo náš čaká! Do „gates“ prišli zamestnanci letiska a najprv zavolali cestujúcich, ktorí mali zaplatený prioritný nástup do lietadla, takých nás bolo asi 10, boli to hlavne matky s kočíkmi, ktoré „išli obsadiť dobré miesto“ pre zvyšok rodiny. Potom sme si prešli do autobusu, ktorý nás mal prednostne zaviesť k lietadlu, no nestalo sa tak. Do autobusu začali púšťať aj ľudí, čo nemali prioritný nástup zaplatený. Oznámili nám, že prvé sa otvoria dvere vpredu na pravej strane a nimi prví vystúpia prednostní cestujúci. Tak sme sa tam natlačili. Najväčšie prekvapenie bolo, keď autobus pred lietadlom zastavil a otvoril všetky pravé dvere, nielen jedny, ako nám povedali. Ľudia sa začali hrnúť do lietadla. Samozrejme matky s kočíkmi zostali vzadu autobusu, lebo v  tej mase ľudí nemohli ísť medzi prvými a zostali zakliesnené vzadu a išli do lietadla skoro posledné, lebo sa nevedeli pohnúť, síce mali priplatený prednostný nástup.Našťastie my sme kočík už nemali, a tak sa nám podarilo „predrať sa“ do lietadla skôr.

 

Do budúcna však už viem, že to, že si zaplatím priority boarding ešte neznamená, že pôjdem do lietadla medzi prvými. Avšak to neznamená, že na ostatných letiskách to je rovnaké, napríklad v Bratislave tento systém prednostného nastupovania funguje.

 

 

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.