[ Mirka]

Rýchla jazda na aute či motorke, cestovanie, šport, voľné chvíle strávené s priateľmi a rodinou a dobrý spánok, to je to, čo mám najradšej. Milujem teplo a dlhé letné večery a hlavne opekačky v prírode. Rada si zájdem na bicykli na túru, zaplávam alebo vytiahnem kolieskové korčule. V zime rada navštevujem fitness, prípadne aerobic. Šport a pohyb ku mne totiž neodmysliteľne patria. Rada si tiež pozriem dobrý film alebo prečítam knihu. Snívam o tom, že raz, až budem veľká a bohatá precestujem celý svet. Tak mi držte palce :)

Ďalšie články

Najčítanejšie

13.08.2010
Ako si správne kúpiť letenky Ryanair cez internet
19748 prečítaní
23.05.2011
Nesebar - klenot Bulharska
6454 prečítaní
18.01.2011
Ostrov bohyne lásky a krásy - Cyprus
6302 prečítaní
08.11.2010
Egypt a jeho ,,faraónova pomsta“
5981 prečítaní
27.09.2010
Ako prežiť pád lietadla?
5951 prečítaní

Ako si správne kúpiť letenky Ryanair cez internet

Pridané: 13.08.2010 | Prečítané 19747 x

V súčasnosti, keď je takmer každý vlastníkom internetu, je aj nakupovanie oveľa jednoduchšie. Platí to aj pri kúpe leteniek. Avšak treba byť obozretný a správne vyplniť všetky údaje, ktoré sú pri rezervácii leteniek potrebné. Jednou zo spoločností, ktorá takýto nákup umožňuje je írsky Ryanair.

Ryanair je nízkonákladová letecká spoločnosť, ktorá predáva letenky niekedy aj za ,,pár eur“. Preto ju ľudia pomerne často využívajú. Keď človek natrafí na dobrú akciu, cena letenky s taxami ho vyjde menej ako napr. autobusový lístok.

 

Kúpiť si letenku cez internet je pre niekoho jednoduché, niekomu to však môže robiť problémy. V prvom

rade si musíme ujasniť, kam chceme letieť a hlavne kedy. Vybrať si môžeme z niekoľkých ponúkaných možností letísk. Pri výbere letu si treba správne „odkliknúť“ termín, ktorý nám vyhovuje. Môže sa stať, že let je ráno, ale aj večer.

 

Veľmi dôležité je správne vypísanie mena hneď na začiatku. V prípade, že sa pomýlime, môže nás zmena mena stáť oveľa viac, ako kúpa novej letenky. Ak chceme nastupovať do lietadla medzi prvými, treba si „odkliknúť“ prednostný nástup do lietadla, za ktorý sa pripláca. Pri mene si „odklikneme“, či chceme batožinu alebo nie. Príručná batožina do 10 kg je zdarma, za batožinu do podpalubia, 15 kg či 20 kg sa pripláca. V prípade, že sa pre ňu nerozhodneme hneď, ale až neskôr, nie je problém si ju doobjednať. Možno tak urobiť buď v cestovnej agentúre, v ktorej sme si letenku zakúpili, alebo priamo na letisku, kde je to však drahšie. Následne vypíšeme naše kontaktné údaje ako telefónne číslo, emailovú adresu a poštovú adresu. V ďalšom kroku si môžeme vybrať z niekoľkých typov poistenia, alebo žiadne poistenie a odsúhlasiť podmienky, ktoré z neho vyplývajú.

 

Nakoniec si treba dôkladne skontrolovať celý let s dátumami a časmi, aj to či sme sa nepomýlili pri mene. Potom už len zvolíme spôsob úhrady. Môže to byť internetbankingom na jeden zo štyroch účtov, úhradou prostredníctvom embosovanej kreditnej karty, alebo vkladom dodatočne v hotovosti, kde sa cena zvyšuje  a navyše pokiaľ letenka nie je zakúpená, nie je ani zarezervovaná a jej cena sa môže neustále meniť. V takomto prípade si totiž urobíme len tzv. podklady na letenku a pokiaľ nejdeme tieto podklady uhradiť cca do 2 hodín, treba si vždy pred úhradou zavolať do cestovnej agentúry, cez ktorú letenku kupujeme, či sa cena nezmenila a až potom uhradiť.

 

Nevýhodou je, že letenka leteckej spoločnosti Ryanair sa nedá zarezervovať. Musí sa čím skôr uhradiť, aby sa nezvýšila cena, čo sa v takýchto prípadoch stáva dosť často. Preto je dôležité, ak si kupujeme letenku priamo cez internetbanking alebo kartou mať pri sebe všetky údaje ku karte, prípadne prístupové heslá na internetbanking. Vypisovanie všetkých týchto údajov od rezervácie až po úhradu je totiž obmedzené časovým limitom 9 minút.

 

Ak sa všetko podarí a úhrada prebehne v poriadku, do emailu nám príde letenka s faktúrou a postupom na online check-in v slovenskom jazyku.

 

Ak nám letenka nepríde, alebo si nie sme istí, či sme postupovali správne, treba ihneď kontaktovať predajcu leteniek, u ktorého sme si letenku zakúpili a ten nás bude informovať o ďalšom postupe.

 

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.