[ Gabika]

Som typická Váha, niekedy potrebujem byť stredobodom pozornosti, inokedy vyhľadávam samotu. Milujem jedinečnosť, aj preto som študovala literatúru a filozofiu. Zbožňujem medzivojnovú literatúru, expresionizmus a neviem sa nasýtiť Smrekovho vitalizmu. Viac cestujem prstom po mape, ako reálne, o to viac sa zaujímam o zážitky ostatných. Nemám vysnívané miesto - pre mňa je úžasné každé, kde cítim vnútorný pokoj a harmóniu. Neodmysliteľne ku mne patrí kniha, káva, kvalitné červené víno a samozrejme moji najbližší.

Ďalšie články

Najčítanejšie

Ako sme si urobili leto na jeseň

Pridané: 15.10.2012 | Prečítané 3401 x

Už v januári som písala vo svojom blogu o tom, prečo sme sa rozhodli využiť ponuku first moment a objednali si letnú dovolenku s predstihom.

No a v polovici septembra sa náš sen stal skutočnosťou. Po absolvovaní nášho prvého letu a bezpečného pristátia na letisku v Antalyi sme sa autobusom dopravili do cieľa našej cesty – hotela Club Belinda Beach v Side, teda lepšie povedané v Evrenseki.

Keďže som všetky doterajšie „morské“ dovolenky strávila pri slovenskom mori v Chorvátsku, mala som pred cestou jemné obavy z toho, či si Turecko zamilujem. A tak áno, počula som množstvo pozitívnych reakcií tých, čo túto krajinu navštívili, ale nie som nejaký experimentátor a mám rada overené, preverené....čiže, som  taký nudný typ wink, ku šťastiu a pohode nepotrebujem žiadne adrenalínové športy...pre mňa už je adrenalínom samotný pobyt v cudzine a hoci aj na pár dní.

V hoteli, v ktorom sme mali stráviť nasledujúce dni, už bola pred rokom moja kolegyňa a tento rok kamarátka, tak ten preverený bol smiley. Inak už počas cesty autobusom z letiska ma Turecko prekvapilo, ani neviem, čo som čakala, väčšiu chudobu, neporiadok...chaos.. a pritom to bolo celkom inak. Dokonca lány s melónmi a kukuricou mi pripomínali naše južné Slovensko... Jediné čo ma znervózňovalo bolo to, že v autobuse, ktorým sme sa viezli do hotela bola pokazená klíma a teda môžem povedať, že ísť ešte tak hodinu, určite sa roztopím.

Počas cesty ani po príchode do hotela sme nikde nevideli more. Sakra, kam sme to len prišli??? Zvyknutá na to, že Makarská nás vždy už vítala morom, sa cítim mierne oklamaná, čo si Turci to more schovali?!

Ubytovali nás v našej izbe, bola na prízemí a smerovaná na východ s výhľadom do peknej záhrady. Ja mám rada slnečné izby, ale vravím si, som tu najmä kvôli moru a okoliu, hlavne, že sa v tej izbe vyspím a hlavne, že je v nej čisto a klíma smiley. Potom sme preskúmali areál hotela, bazény, bary...a šli hľadať to more... Pátranie bolo úspešné, našli sme ho veľmi rýchlo a ľahko, kúsoček od hotela.

Pláž bola piesková, a naozaj s veľmi pozvoľným vstupom do mora. V polovici septembra more teplé ako čaj...paráda, tak sme sa „ovlažili“ a keďže bol čas večere, šli sme najesť. Jedla, pitia dosýtosti, vybrať si mohol naozaj každý. Pre nás, milovníkov domácej klobásy, slaninky a iných „zdravých“ jedál, tam síce veľký výber nebol, ale na druhej strane som si pochutila na iných maškrtách a aspoň som sa mala na čo tešiť aj domov smiley.

Hotel ponúkal služby ultra all inclusive, teda okrem all inclusive stravy a alko a nealko nápojov boli v cene aj ležadlá a matrace pri bazénoch aj na pláži + bar s nápojmi a rýchlym občerstvením priamo na pláži.

Pri obede a večeri boli samozrejmosťou aj sladké koláčiky od výmyslu sveta.... Takisto poobede sa podávali rôzne koláčiky ku kávičke. Takisto ste si mohli vychutnať práve upečenú tureckú lahmacun – placku na spôsob našej pizze v diétnejšom podaní  - ktorú tam priamo pred vašimi zrakmi vyhotovovali miestne kuchárky.

V areáli hotela sa nachádzali aj turecké kúpele Hammam a wellness, reštaurácia A la carte (v nej si bolo nutné večeru vopred rezervovať). Podvečer ste si v miestom prístave mohli vychutnať nezabudnuteľný západ slnka.

Popri mori viedla krásna promenáda s nádherne upravenými a udržiavanými záhradami. Zabudnite tu na nejaké stánky, reštaurácie a bary...tým, že väčšina hotelov tu ponúka služby all inclusive, popri mori sa nič podobné nenachádza. A možno aj toto mi trochu chýbalo oproti Chorvátsku. Avšak zase prechádzky večer tu boli maximálne romantické.

V rámci pobytu sme mali aj turecký večer, kedy bolo v ponuke viac tradičných jedál, okolo bazénov boli rozostavané stánky, kde ste si mohli nakúpiť, a takisto ste sa mohli povoziť na ťavách. Ak chcete ušetriť, odporúčam nekupovať veci priamo v hoteli pri príležitosti tohto tureckého večera, ale zájsť si kúsok ďalej od hotela do centra Kumkoy, kde sa nachádza celá nákupná zóna a určite tam nakúpite za lepšie ceny. Hovorí sa, že s Turkami treba zjednávať, avšak počas nášho pobytu som mala skôr pocit, že presedlali na náš štýl a väčšina cien je stanovených pevne, ale našli sa aj takí, čo zjednávať boli ochotní.

Krásne dni plné leňošenia sa pomaly, ale isto skončili a nás čakal posledný večer. Tí, ktorí chcú spoznávať aj okolie a majú chuť si vyraziť na nejaký výlet, nie je problém. Delegáti majú pre vás pripravených hneď niekoľko.

Prišiel deň odchodu, v taške zbalených pár mušlí na pamiatku, trochu piesku a adios smer letisko.

Dovolenku v Turecku v septembri odporúčam. Denné teploty boli okolo 35 st v noci okolo 25 st, more vyhriate...ideálny čas na oddych. A prísť opálení v čase, kedy ostatní už pomaly zabudli, že v lete aj niekde boli, tiež stojí za to smiley. A vďaka first moment ponuke nás dovolenka vyšla pomerne lacno.

Keď sme si dovolenku kúpili, tí menej scestovaní tvrdili, že by sa do Turecka báli ísť a ja musím povedať, že naozaj nebolo čoho. Dokonca sa na pláži a v okolí hotelov neustále nachádzali strážnici a videli sme, ako raz pomáhali rodičom hľadať zatúlané dieťa či turistke, ktorá to zjavne prehnala so slnením, dostala úpal a odpadla s tým, aby sa jej polepšilo. A teda na záver musím povedať, že áno, aj Turecko má svoje čaro a určite som si ho zamilovala :)

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.